Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας
Άγιοι του Θεού πρεσβεύετε υπέρ ημών !

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Το Ιερό Λείψανο Του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας στην Κύπρο

 
 
 
Την μεταφορά στην Κύπρο του ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του Ιατρού και Ομολογητού, ανακοίνωσε η Ιερά Μητρόπολις Ταμασού και Ορεινής.
Η επίσημη υποδοχή του ιερού Λειψάνου, που θα μεταφερθεί από την Ιερά Μονή Αγίου Παϊσίου Βελιτσκόφσκυ Κριμαίας, θα γίνει την Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016, η ώρα 630 το απόγευμα, στην κεντρική λεωφόρο της Κοινότητας Αγίας Βαρβάρας από το Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα.
Στη συνέχεια, εν πομπή, θα μεταφερθεί στον ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας, όπου και θα παραμείνει για προσκύνημα από τους πιστούς μέχρι και τη Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016.
Ο ναός θα είναι ανοικτός καθημερινά από τις 630 το πρωί, μέχρι τις 1030 το βράδυ.
 
***
 

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Κυριακή του Θωμά

 
 
 
Χριστός Ανέστη!
 
Η πρώτη Κυριακή μετά το Πάσχα, ονομάζεται, καθώς όλοι γνωρίζουμε, Κυριακή του Θωμά, του μαθητή του Κυρίου. Όπως πληροφορούμαστε από το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας ο Απόστολος Θωμάς απουσίαζε όταν ο Χριστός, μετά την Ανάστασή Του, επισκέφθηκε τους Μαθητές Του στο υπερώον, όπου ήταν συνηγμένοι. Όταν πληροφορήθηκε τα σχετικά με την επίσκεψη του Χριστού, ζήτησε να Τον δει και να ψηλαφίσει τις πληγές του Σταυρού στα χέρια και την πλευρά Του. Ο Χριστός όταν επισκέφθηκε και πάλι τους Μαθητές Του, κάλεσε τον Απόστολο Θωμά να ψηλαφήσει τα σημάδια των πληγών στο Σώμα Του. «Ετα λέγει τ Θωμ· φέρε τν δάκτυλόν σου δε κα δε τς χεράς μου, κα φέρε τν χερά σου κα βάλε ες τν πλευράν μου,κα μ γίνου πιστος, λλ πιστός» (Ἰωάν. κ’ 27). Εμφανίζεται ξανά μόνο και μόνο για ένα μαθητή, για χάρη ενός αμαρτωλού.
Ο Άγιος Νικολάος Βελιμίροβιτς γράφει χαρακτηριστικά: “κενος πού περιβάλλεται π γγελικος χορος πού τν μνον γαλλόμενοι, ς Νικητ το θανάτου, φήνει τ οράνια τάγματα κα σπεύδει ν σώσει τ να πρόβατο και να τον απαλλάξει από κάθε αμφοιβολία. Μ τν γάπη Του γι τ νθρώπινο γένος Κύριος δν νιωσε οτε ντροπ οτε ταπείνωση. Μ τν γάπη Του γι τ νθρώπινο γένος κενος, δοξασμένος κα παντοδύναμος, κατέβηκε γι δεύτερη φορ σ’  να ταπειν δωμάτιο στ εροσόλυμα.”
Τότε ο Απόστολος Θωμάς Τον ανεγνώρισε και Τον ομολόγησε ως Κύριο Του και Θεό του. Τον ανεγνώρισε από τις πληγές του Σταυρού, οι οποίες αποτελούν σημάδι της αγάπης Του.
Η απιστία του Θωμά δεν έχει το χαρακτήρα της «ὕβρεως»με την αρχαιοελληνική έννοια, δηλαδή της αλαζονείας. Είναι μάλλον μια «καλή» απιστία, μια αμφιβολία καλύτερα, όπως την χαρακτηρίζει η υμνολογία, γιατί μέσα από αυτήν ξεδιπλώνεται η γνήσια πίστη του .Ο ιερός υμνογράφος αναφωνεί: “Ω καλή απιστία του Θωμά βεβαίαν πίστιν εγέννησεν!
Έχει επικρατήσει η άποψη ότι ο Απόστολος Θωμάς ήταν άπιστος, επειδή ζήτησε να δει με τα μάτια του και να ψηλαφήσει με τα χέρια του τον Αναστάντα Χριστό. Βέβαια, είπε τον γνωστόν εκείνο λόγο “εάν μη ίδω… ου μη πιστεύσω”, αλλ’ όμως δεν ήταν άπιστος, με την έννοια που δίνουμε εμείς στην απιστία και δεν αμφέβαλλε για την Ανάσταση του Χριστού. Πληροφορήθηκε από τους άλλους Αποστόλους την Ανάσταση του Κυρίου, καθώς και την επίσκεψή Του “τών θυρών κεκλεισμένων”, ήθελε όμως να αποκτήση προσωπική εμπειρία του θαυμαστού αυτού γεγονότος. Ήθελε να έχει προσωπική συνάντηση με τον Αναστάντα Χριστό, να απολαύσει την ευλογία της παρουσίας Του και να φθάσει από την πίστη εξ ακοής στην πίστη εκ θεωρίας.
O Θωμάς δεν ήταν άπιστος Απόστολος, όπως εμείς νομίζουμε και εννοούμε την απιστία, αλλά ήθελε να προχωρήσει από την πίστη εξ ακοής στην πίστη εκ θεωρίας. Η πίστη εξ ακοής είναι η πίστη που συνδέεται με τις πληροφορίες που μας δίνουν οι άλλοι. Οι Μαθητές διαβεβαίωναν τον Απόστολο Θωμά ότι είδαν τον Χριστό, όμως εκείνος δεν αρκέστηκε στην πίστη αυτή, αλλά ήθελε να προχωρήσει στην πίστη εκ θεωρίας, ήθελε να δει προσωπικά τον Χριστό. Οπότε ο Χριστός τον άφησε μια ολόκληρη εβδομάδα να είναι κατηχούμενος και στην συνέχεια εμφανίσθηκε για να του δώσει την πίστη εκ θεωρίας.
Ο Απόστολος Θωμάς δεν ήταν σίγουρα κακόπιστος ούτε ευκολόπιστος. Ήταν ειλικρινής, γνήσιος, ατόφιος, τίμιος και αληθινός. Ήταν αυτός που ήταν. Η καλή του απιστία έκανε τον Χριστό να ξαναέλθει γι’ αυτόν. Ο Χριστός τού προσφέρθηκε για την ειλικρίνειά του. Δεν τον επετίμησε, που ζήτησε να τον δει, να τον ψηλαφίσει.
Ο Θωμάς δεν είναι των απίστων αλλά των δυσπίστων, των ολιγοπίστων και τελικά των πιστών. Αυτών που αναζητούν την αλήθεια του Ευαγγελίου ότι ο ταπεινός Κύριος θα τους αποκαλυφθεί και θα τους απαλλάξει από κάθε λογική αμφιβολία, ώστε να γεννηθεί μέσα στη καρδιά τους η βέβαια πίστη που θα τους οδηγήσει να κραυγάξουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης “ Ο Κύριος μου και ο Θεός μου”.
 Η καλή απιστία του μεγάλου Αποστόλου Θωμά ας μας προβληματίσει γόνιμα. Γένοιτο.
                                                              
                                                                               Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Γεωργίου
 
 
 
 
 

Χριστός Ανέστη !!!