Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας
Άγιοι του Θεού πρεσβεύετε υπέρ ημών !

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Ο Άγιος Γεώργιος και μια αλυσίδα ομολογίας

.
Δεν ήταν ένας άγνωστος, τυχαίος αξιωματικός. Δεν ήταν φτωχός. Δεν ήταν χωρίς μόρφωση, χωρίς σπουδαίο όνομα. Ήταν ευφυής και αριστοκράτης. Επιβλητικός στο παράστημα και το κάλλος του, γενναίος, νέος αξιωματούχος στον περίφημο ρωμαϊκό στρατό. Γνωστός για τον ηρωισμό, τις νίκες και τα τρόπαια.
Ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός (3ος αιώνας μ.Χ.) τον είχε πάρει στη δική του φρουρά και τον είχε τιμήσει με τον τίτλο του «κόμητα».
Όχι μόνο αυτά. Ο ένδοξος Γεώργιος είχε και κάποιο άλλο αναφαίρετο χάρισμα. Ήταν μονάκριβος γιος μάρτυρα της χριστιανικής πίστεως. Όταν ήταν 28 χρονών μαρτύρησε για το Χριστό και η αγαπημένη του μητέρα.
Οι προσευχές των αθλητών της πίστεως, των προσφιλών γονέων του, ή ο προσωπικός αγώνας του νέου παλικαριού έλκυσαν τη χάρη του Θεού και χάρισαν στο νέο αξιωματικό τόση δύναμη σταθερής ομολογίας;
Σίγουρα και τα δύο.
Ο χριστιανομάχος Διοκλητιανός δημοσίευσε διατάγματα κατά των Χριστιανών από το 303 ως το 305 μ.Χ.:
Να γκρεμιστούν οι εκκλησίες των Χριστιανών, να τους αφαιρέσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα, εάν δεν παραδεχθούν την καθιερωμένη θρησκεία της ειδωλολατρίας, να βασανίζονται, να φυλακίζονται, να οδηγούνται στην εξορία και το θάνατο.
Σ’ αυτή την κρίσιμη ώρα, χωρίς καν να προκληθεί, το καμάρι της αυτοκρατορικής φρουράς παρουσιάζεται στον υπεύθυνο αρχηγό και ζητάει να εφαρμοστούν εναντίον τα βασιλικά διατάγματα του διωγμού των Χριστιανών. Η δήλωσή του ανακοινώθηκε άμεσα στο Διοκλητιανό. Κατάπληξη και βαθιά θλίψη…
Ό,τι ακολούθησε είναι τόσο θαυμαστό που δεν το συλλαμβάνει και η πιο τολμηρή φαντασία.
Η πειθώ και οι υποσχέσεις δεν λυγίζουν τους γενναίους της πίστεως. Τα σατανικά βασανιστήρια κραταιώνουν την πίστη τους.
Ο νεαρός αξιωματικός μέσα από τον τροχό ευλογούσε το Θεό «τον ευφραίνοντα την νεότητά του…».
Ο Ιησούς Χριστός αμείβοντας την ανυποχώρητη ομολογία και την αυταπάρνηση του άκαμπτου αθλητή με σειρά από θαύματα, που έδωσε τη χάρη να κάνει, εταπείνωνε την αυτοκρατορική αγερωχία.
Τότε είναι που δυο από τους περιφανέστερους στρατηλάτες του Διοκλητιανού, άνδρες ενάρετοι, που ζητούσαν την αλήθεια και το φως, ο Ανατόλιος και ο Πρωτολέων κατέθεσαν τα ξίφη τους και ομολόγησαν πίστη στον Ιησού Χριστό.
Παράλληλα αγγελιαφόροι από τον τόπο του μαρτυρίου του αξιωματικού Γεωργίου έφθασαν γνωστοποιώντας ότι πολλοί ειδωλολάτρες από τους στρατιώτες και το λαό, θαμπωμένοι και έκπληκτοι από τα λόγια και τα θαύματα του μάρτυρα, εκραύγαζαν ότι είναι Χριστιανοί. Υπέροχη ομολογία! Όλοι αυτοί εβάδιζαν στην συνέχεια ατάραχοι κι εύψυχοι στο μαρτύριο.
Ανάμεσά τους και η σύζυγος του αυτοκράτορα βασίλισσα Αλεξάνδρα που έκπληκτη από την ατάραχη, σταθερή ομολογία και τα θαύματα του μάρτυρα ασπάζεται τη Χριστιανική πίστη.
Οι συγγραφείς του βίου των Αγίων, οι Συναξαριστές, σημειώνουν πως την 20ή Απριλίου εορτάζουμε και τη μνήμη των μαρτύρων Βίκτωρος, Ζωτικού, Ζήνωνος, Ακινδύνου και Καισαρίου.
«Μαζί με τον Ακίνδυνο άλλους τέσσερις σκοτώνει το ξίφος, αφού ξέφυγαν τον κίνδυνο της πλάνης», γιατί με μια φωνή εκήρυξαν τους εαυτούς τους Χριστιανούς, όταν αντίκρισαν την καρτερία του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στα μαρτύρια.
Η Εκκλησία μας ψάλλει στη μνήμη του:
«Χαίρε, Σωτήρ, των πιστών η χαρά, χαίροις και συ, αθλοφόρε Γεώργιε υπερθαύμαστε» (23 Απριλίου).
Και η σειρά των ομολογητών αυξάνεται. Ο Χριστοφόρος, ο Θεωνάς, οι Σεβηριανός και ο Αντώνιος ήταν δορυφόροι του βασιλιά και παρακολουθούσαν με κατάπληξη και θαυμασμό όσα επιτελούσε η Χάρη του Θεού κατά το μαρτύριο του νέου αξιωματικού Γεωργίου, που με τη θερμή προσευχή του ανάστησε κι ένα νεκρό ειδωλολάτρη εθνικό. Η φωτιά της πίστης φούντωσε μέσα τους.
Με εντυπωσιακή αποφασιστικότητα μπροστά στο βασιλιά και το πλήθος του κόσμου άφησαν κάτω τα διακριτικά της εξουσίας τους, τις απαστράπτουσες διακοσμημένες ζώνες και τα όπλα τους ομολογώντας τον Χριστό ως τον αληθινό Θεό που πιστεύουν.
«Τι κι αν τους έπνιξε ο καπνός της καμίνου, μαζί με τον Χριστοφόρο αυτοί προσήλθαν στο Χριστό».
Σαν αναμμένες λαμπάδες κάηκαν μπροστά Του και δέχτηκαν τα αμάραντα στεφάνια του μαρτυρίου.
Η σταθερή ομολογία ενός μεγαλομάρτυρα Αγίου δημιουργεί μια ατέλειωτη αλυσίδα ομολογητών και αθλητών της πίστης μας, που σαν φωτοβόλο νέφος μας σκέπει και μας προτρέπει να ομολογούμε τη μοναδική Αλήθεια, τον Χριστό!

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου