Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας
Άγιοι του Θεού πρεσβεύετε υπέρ ημών !

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Άγιος Μάμας

.

.Ο Άγιος Μάμας, γεννήθηκε στην Γάγγρα της Παφλαγονίας το 260 μ.Χ. από γονείς χριστιανούς, το Θεόδοτο και τη Ρουφίνα, οι οποίοι ήταν φυλακισμένοι για την χριστιανική τους δράση. Εκεί στην φυλακή πέθαναν τελικά προσευχόμενοι. Όμως, πριν πεθάνουν έφεραν στη ζωή τον Μάμα. Έτσι, ο Άγιος Μάμας από βρέφος ακόμα, έμεινε ορφανός. Όμως, μια πλούσια χριστιανή γυναίκα, η Αμμία, τον υιοθέτησε και τον ανέθρεψε με στοργή μητρική και σύμφωνα με το πνεύμα του Ευαγγελίου. Επειδή δε ονόμαζε τη θετή του μητέρα συνεχώς μάμα, δηλαδή μαμά, ονομάστηκε Μάμας.
Όταν ο άγιος έγινε 15 χρονών, πιάστηκε από ειδωλολάτρες, διότι χωρίς φόβο, δημόσια, ομολογούσε τον Χριστό. Τότε τον χτύπησαν αλύπητα. Στην συνέχεια κρέμασαν στο λαιμό του μολυβένιο βαρίδιο (ράβδο) και τον έριξαν στη θάλασσα. Όμως με τη δύναμη του Θεού σώθηκε, Έπειτα τον ξανασυνέλαβαν και τον έριξαν σε αναμμένο καμίνι και μετά τροφή στα θηρία. Αλλά επειδή και απʼ αυτά σώθηκε θαυματουργικά, διαπέρασαν την κοιλιά του με τρίαινα.
Και έτσι μαρτυρικά και ένδοξα αναχώρησε απʼ αυτή τη ζωή. Ο Άγιος Μάμας με το βίο του μας θυμίζει τα λόγια του Κυρίου που είπε: «ὅστις οὐν ταπεινώσει ἑαυτόν ὡς το παιδίον τούτο, οὗτος ἐστιν ὁ μείζων ἑν τῇ βασιλεία τῶν οὐρανῶν» (Ματθ. ιη΄ 4). Όποιος, δηλαδή, ταπεινώσει τον εαυτό του σαν το παιδάκι αυτό, αυτός είναι ο μεγαλύτερος στην βασιλεία των ουρανών.


Η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του στις 2 Σεπτεμβρίου.



Απολυτίκιο




«Θεῖον βλάστημα, Μαρτυρῶν πελῶν, ἠκολουθησας, ἀσχετω ποθῶ, τοῖς ἐνθεοις ἀληθῶς τούτων ἰχνεσι• καί τοῦ Σωτῆρος κηρυξας τό ὄνομα, ἐθαυμαστωθης σοφέ δί' ἀθλήσεως. Μάμα ἔνδοξε, Χριστόν τόν Θεόν ἱκέτευε, δωρησασθε ἠμιν τό μέγα ἔλεος»




Πηγή : Χριστιανική Φοιτητική Ένωση


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου