Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας
Άγιοι του Θεού πρεσβεύετε υπέρ ημών !

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Το Κομποσχοίνι δεν είναι μόνο για τους μοναχούς . . .

...
Σύμφωνα με την εντολή του Απόστολου Παύλου "αδιαλείπτως προσεύχεσθε", ο καθένας μπορεί να κρατεί ένα κομποσχοίνι στην τσέπη του ή σε κάποιο άλλο διακριτικό μέρος, έτσι ώστε να μπορεί να προσευχηθεί απαρατήρητος, χωρίς να προσελκύσει την προσοχή των άλλων.
Το κομποσχοίνι μπορεί να τοποθετηθεί, επίσης, πάνω από το προσκέφαλο του κρεβατιού μας, στο αυτοκίνητο μαζί μ' ένα μικρό σταυρό ή και σε άλλα κατάλληλα σημεία ως υπενθύμιση προσευχής και ως μια αγία και θεία παρουσία στη ζωή μας.
.

Ο σκοπός του κομποσχοινιού

Ο κύριος σκοπός του κομποσχοινιού είναι να μας βοηθά κατά την προσευχή μας, προς τον Θεό και τους Αγίους του. Κρατώντας το είναι πιο εύκολο να μην φύγει το μυαλό μας από την προσευχή, ενώ μπορούμε, να προσευχηθούμε και χωρίς αυτό αλλά συνήθως ο νους αποσπάται δεξιά και αριστερά.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ωφεληθεί κανείς από τον κανόνα της προσευχής είναι να λέει τακτικά σε καθορισμένο αριθμό την ευχή του Ιησού. Ο αριθμός αυτός δεν χρειάζεται να είναι μεγάλος. Ίσως να χρειαστούν μόνο 10 λεπτά τα οποία θα αποτελούν το τμήμα της ημέρας μας που θα ανήκει στον Θεό. Οι λίγοι κόκκοι αλάτι που θα νοστιμίσουν όλη την πνευματική μας ζωή. Τι είναι 10 λεπτά μπροστά σ' ένα ολόκληρο 24ωρο! Πολλοί γιατροί σήμερα συνιστούν την προσευχή ιδιαίτερα για να ξεπεράσει κανείς το άγχος.

Ακόμη καλύτερα, ας βρίσκουμε διάφορα μικρά χρονικά διαστήματα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και ας τα γεμίζουμε με τους πολύτιμους λίθους της προσευχής, τους οποίους κανείς δεν μπορεί να κλέψει και που αποταμιεύονται για λογαριασμό μας στον ουρανό.
Αν θέλεις να τηρείς κάποιο σταθερό αριθμό προσευχών ως μέρος του καθημερινού κανόνος, θα βοηθηθείς πολύ από το κομποσχοίνι. Με αυτό μπορείς να προφέρεις έναν καθορισμένο αριθμό προσευχών και να συγκεντρώνεσαι στα λόγια της προσευχής καθώς την προφέρεις.
Όταν, όμως, δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς, χρησιμοποίησε το σημείο του σταυρού και το ψιθύρισμα σαν μέσα που σε βοηθούν να κρατάς το νου σου στην προσευχή.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί χρησιμοποιούν το κομποσχοίνι όταν ξαπλώνουν να κοιμηθούν. Σταυρώνουν το κρεβάτι τους, παίρνουν το κομποσχοίνι, κάνουν το σημείο του σταυρού, ξαπλώνουν και λένε ήσυχα την ευχή μέχρι να αποκοιμηθούν. Το να ξυπνάς με το κομποσχοίνι ανάμεσα στα δάκτυλά σου ή δίπλα στο μαξιλάρι σου αποτελεί ένα πολύ ξεχωριστό συναίσθημα και σε προτρέπει να ξεκινήσεις την ημέρα σου με προσευχή. Το να τελειώνει, όμως, κανείς την προηγούμενη μέρα με ήσυχη προσευχή είναι ένας ακόμη καλύτερος τρόπος προετοιμασίας... για την Αιώνια Ημέρα, σε περίπτωση που τη νύχτα εκείνη μας έρθει ο ύπνος του θανάτου!

'Αλλοι πάλι παίρνουν το κομποσχοίνι σε στιγμές απραξίας, όπως όταν πηγαίνουν στο σχολείο, στην εργασία, μια βόλτα ή ακόμα και στο ταξίδι. Σε όποια στιγμή της ημέρας το θυμηθείς, πάρε στο χέρι σου ένα μικρό κομποσχοίνι. Ο συνδυασμός της κινήσεως αυτής με την προσευχή που κάνεις άλλες ώρες όπου κι αν είσαι, θα σε βοηθήσει να προσευχηθείς μερικές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου κι αν είσαι, ό,τι κι αν κάνεις. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στην εκπλήρωση της εντολής του "αδιαλείπτως προσεύχεσθε".

Ο νους μας είναι διαρκώς απασχολημένος με διάφορες σκέψεις. Δεν προλαβαίνουμε να αρχίσουμε την προσευχή και αμέσως συλλαμβάνουμε το νου μας να σκέφτεται κάτι άλλο. Και σ' αυτή την περίπτωση η παρουσία του κομποσχοινιού στα δάκτυλά μας μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε το νου μας και να επιστρέψουμε αμέσως πιο συνειδητά στην εργασία της προσευχής. Επίσης, όταν συναντούμε μια χάντρα-σημάδι ή τον σταυρό του κομποσχοινιού, καθώς το μετακινούμε με τα δάκτυλά μας, καταλαβαίνουμε αν ο νους μας δεν πρόσεχε στις προσευχές που σκοπεύαμε να κάνουμε. Έτσι, μπορούμε να προσφέρουμε εκ νέου τις προσευχές μας, χωρίς να εμπλακούμε σε σκέψεις σχετικά με το πόσο εύκολα αποσπάται η προσοχή μας από την προσευχή μας στον Θεό και Πατέρα μας.

Αυτές ήταν μερικές σκέψεις-συμβουλές για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε το κομποσχοίνι. Όμως το πιο σημαντικό είναι να αρχίσει κανείς να προσεύχεται. Το κομποσχοίνι δεν προσεύχεται από μόνο του, ούτε και αποτελεί κάποιο είδος φυλαχτού όπως κάποιοι νομίζουν! Είναι βέβαια ένα σημαντικό βοήθημα για την καθημερινή θερμή προσευχή μας.
Αν αυτό το μικρό κομποσχοίνι που φοράς στο χέρι σου σε βοηθάει να πεις μια προσευχή ή σου θυμίζει να προσεύχεσαι, τότε έχει εκπληρώσει το σκοπό του.
.
Πόσο κομποσχοίνι να κάνω;
.
Η απάντηση είναι ότι η νοερά προσευχή είτε με το κομποσχοίνι είτε με το μυαλό, δεν βλάπτει. Επίσης δεν βλάπτει αν προσευχηθούμε πολύ ή λίγο. Είναι στη δική μας διάκριση και δυνατότητα. Βέβαια για όσους από μας ξεπεράσαμε τα επίγεια και πρόκειται να κάνουμε ολημερίς προσευχή, τότε θα έλεγα ότι καλό είναι να ρωτήσουμε τον πνευματικό μας. Δεν βλάπτει.
Καλή αρχή λοιπόν.

Περιοδικό " Εσύ " , τεύχος 25
Συγγραφέας : Ράνια Καββαδία

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου