Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας

Ιερός Ναός Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας
Άγιοι του Θεού πρεσβεύετε υπέρ ημών !

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ας πλησιάσουμε Τον Χριστό και Την Εκκλησία

 

Αγαπητοί ενορίτες και φίλοι,

Ιδιαιτέρως σήμερα, όπου όλοι οι θεσμοί έχουν κλονιστεί συθέμελα κρίνεται αναγκαίος ο επανευαγγελισμός όλων μας. Η ψυχή εκ φύσεως είναι χριστιανική, αλλά χωρίς κατήχηση και συνεχή τριβή με τα της πίστεως ο άνθρωπος που εκ νεότητος αυτού ρέπει στα πονηρά, χωρίς αμφιβολία μπορεί εύκολα να απομακρυνθεί από την Πηγή της Ζωής. Η μελέτη χριστιανικών βιβλίων όπως βίοι αγίων χριστιανικά διηγήματα πατερικά βιβλία,καθώς και η ακρόαση χριστιανικών ομιλιών μέσω ραδιοφώνου ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πολύ βοηθά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ανθρώπου. Κυρίως όταν αυτό γίνεται από μικρή ηλικία.
Ο εκκλησιασμός και η συμμετοχή μας στα μυστήρια της εκκλησίας, η μελέτη της Αγίας Γραφής και άλλων χριστιανικών βιβλίων η παρακολούθηση ομιλιών δεν είναι κάτι που ο άνθρωπος απλά το έχει ανάγκη. Δεν είναι κάτι το οποίο θα του γεμίσει το υπαρξιακό κενό. Η εκκλησία, ο Θεός, η θεία λειτουργία δεν είναι ανάγκη. Είναι η ζωή μας. Το λέει ο ίδιος ο Κύριος: «ἐγὼ ἦλθον ἵνα ζωὴν ἔχωσι καὶ περισσὸν ἔχωσιν» (Ιωάν. ι', 10) Ήλθε για να μας δώσει κάτι περισσότερο από ζωή. Ήλθε για να μας φωτίσει το σκοτάδι: «ἐγὼ φῶς εἰς τὸν κόσμον ἐλήλυθα, ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς ἐμὲ ἐν τῇ σκοτίᾳ μὴ μείνῃ» (Ίωάν. ιβ', 46) Εγώ ήρθα στον κόσμο σαν το φως, έτσι ώστε όποιος πιστεύει σε μένα να μη μείνει στο σκοτάδι.
Εάν γίνουμε φίλοι Του έχοντας επαγρύπνηση να μην πέσουμε στη λήθη και Τον ξεχάσουμε τότε θα είμαστε μακάριοι δηλαδή ευτυχισμένοι, αφού τηρούμε τις εντολές Του. Καθώς ο ίδιος λέει στην ομιλία Του εκεί στο ανώγειο όπου αποχαιρετούσε τους μαθητές Του: «ὑμεῖς φίλοι μού ἐστε, ἐὰν ποιῆτε ὅσα ἐγὼ ἐντέλλομαι ὑμῖν» (Ιωάννου 15, 14) Εσείς είστε φίλοι μου εάν κάνετε αυτά που σας λέω.
Για να μπορέσουμε να γνωρίσουμε το Χριστό και να συνδεθούμε μαζί Του χρειάζεται πίστη. Απλή πίστη.Απομάκρυνση οποιονδήποτε λογισμών και γέμισμα με Χριστό. Σ' αυτή τη προσπάθεια μας έρχεται η εκκλησία να μας βοηθήσει. Η κατήχηση το κήρυγμα είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που επιτελείται στην εκκλησία. Μέσα από την κατήχηση και το κήρυγμα θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε με ασφάλεια το Χριστό και την εκκλησία Του. Το κηρυγματικό και κατηχητικό έργο του ιερέως δεν είναι πάρεργο γι' αυτόν, πόσο μάλλον δεν πρέπει να θεωρείται αγγαρεία από τους πιστούς. Μέσα από την κατήχηση θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε την πίστη μας. Αυτό φυσικά δεν είναι αρκετό ούτε μπορεί να σταθεί ικανό από μόνο του να μας σώσει. Είναι όμως το πρώτο βήμα. Σημαντικότατο είναι να έχουμε σωστή πίστη και να απομακρύνουμε κάθε αιρετική σκέψη από μέσα μας. Η σωστή πίστη σώζει όταν τηρούμε εμπράκτως τις εντολές του Θεού. Το να λύσω κάποιες απορίες μου είναι καλό. Αυτό όμως από μόνο του δεν λέει τίποτε. Κατόπιν τούτου είναι ο εκκλησιασμός που είναι το πλέον σημαντικό κομμάτι της ζωής του πιστού.
Μέσα στις δυσκολίες της ζωής, στα οικονομικά ψυχολογικά και άλλα προβλήματα έρχεται ο Κύριος να μας τείνει χέρι βοηθείας. Όχι για να μας απαλλάξει από τα προβλήματα παρόλο που κι αυτό μπορεί να γίνει. Βάζοντάς Τον στη ζωή μας δεν είμαστε πια μόνοι και επιπλέον τα προβλήματα τα αντιμετωπίζουμε πολύ διαφορετικά. Κάτι επίσης πολύ σημαντικό,νιώθουμε πλήρεις και έχουμε όπως ο ίδιος εξάλλου μας υποσχέθηκε περίσσια ζωής!Ως εκ τούτου ας επιδιώξουμε να εντρυφήσουμε στους λόγους του Κυρίου, στη ζωή της εκκλησίας κι ας θέσουμε κύριο μέλημά μας να γεμίσουμε τη ζωή μας, τα έργα μας, τη σκέψη και τη καρδιά μας με Χριστό!
Αναζητήστε στην ενορία σας την ημέρα που ο ιερέας σας ή άλλα πρόσωπα εντεταλμένα απ' αυτόν θα κάνουν ομιλίες και κατηχητικές συνάξεις σε σας και στα παιδιά σας.
 
πατήρ Ανδρέας Θεμιστοκλέους


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου